Κατσαρίδες

 Είναι έντομα υγειονομικής σημασίας διότι μεταδίδουν μηχανικά 100 παθογόνα(π.χ. σαλμονέλλα, τύφο, πανώλη κ.α.) Έχουν νυκτόβια ήθη και αν παρατηρήσουμε παρουσία ατόμων κατά τη διάρκεια της ημέρας θα πρέπει να ανησυχήσουμε διότι αυτό σημαίνει ότι λόγω υπερπλυθησμού τα άτομα αυτά έχουν εκδιωχθεί από τη φωλιά τους. Τα κυριότερα είδη κατσαρίδας που απαντώνται στην Ευρώπη είναι: 

| Blattella Germanica 
  (ψιλή γερμανική κατσαρίδα) 

Το ακμαίο έχει μήκος 10-15mm, καστανόξανθο χρωματισμό και χαρακτηριστικό της αποτελούν οι 2 καστανές λωρίδες στο πρόνωτο. Είναι ολομετάβολο έντομο και τα στάδια εξέλιξης της είναι ωό – προνύμφη - ακμαίο. Η διάρκεια της ζωής των θηλυκών είναι περίπου 6 μήνες κατά τη διάρκεια των οποίων παράγει 4-8 ωοθήκια και κάθε ωοθήκιο περιέχει στο εσωτερικό του περίπου 30 ωα. Το θηλυκό μεταφέρει μαζί του το ωοθήκιο και το αφήνει 1 μέρα πριν τα ωά εκκολαφθούν. Αρέσκεται σε υψηλές θερμοκρασίες (25-35 C°) και υψηλή υγρασία.

Μεταφέρεται από τον ένα χώρο στον άλλο μέσω χαρτοκιβωτίων, ηλεκτρικών συσκευών, σωληνώσεων και αγωγών θέρμανσης. Η καταπολέμηση του συγκεκριμένου είδους είναι δύσκολη και επιτυγχάνεται κυρίως με την χρήση τω εγκεκριμένων ετοιμοχρηστων δολωμάτων τύπου gel. 

  

| Blatta Orientalis
  (μεγάλη καφέ-μαύρη κατσαρίδα) 

 

 

Το ακμαίο έχει μήκος 20-24mm και χρωματισμό πολύ σκούρο από καφέ έως μαύρο. Χωρίς τις οπίσθιες πτέρυγες και με πολύ μικρές πρόσθιες δεν έχει δυνατότητα πτήσης. Είναι ολομετάβολο έντομο, ζεί κατά μέσο όρο 4-4,5 μήνες κάθε φορά που ωοτοκεί αφήνει 5-10 ωοθήκια και κάθε ωοθήκιο περιέχει στο εσωτερικό του περίπου 15 ωα.

Τη συναντάμε σε φρεάτια , σε υγρούς εξωτερικούς αλλά και εσωτερικούς χώρους. Αντέχει τις χαμηλές θερμοκρασίες και αυτό κάνει δύσκολη την καταπολέμηση της η οποία επιτυγχάνετα κυρίως με υπολλειματικούς ψεκασμούς χαμηλής πίεσης.

  

| Periplanetta Americana
  (μεγάλη ερυθροκάστανη κατσαρίδα) 

 

 

Το ακμαίο έχει μήκος 28-44mm και ερυθροκάστανο χρωματισμό. Οι πτέρυγες είναι καλά αναπτυγμένες και της δίνουν τη δυνατότητα πτήσης. Είναι ολομετάβολο έντομο, το θηλυκό ζεί κατά μέσο όρο 440 ημέρες.

Γεννάει όλο το έτος , 9-10 φορές και αφήνει κάθε φορά 1 ωοθήκιο μέσα στο οποίο βρίσκονται 14-16 ωά. Ζει στα υπόγεια κτιρίων με μεγάλους όγκους θερμών και υγρών αποβλήτων.

Σελίδα 1